Setarea obiectivelor – ce faceam gresit
An de an îmi stabileam obiective în luna decembrie și îmi făceam super planuri, visam mult, înghesuiam în aceste obiective tot ceea ce nu realizasem în anul ce trecea.
Entuziasmul sărbătorilor, iluzia unui nou început și, mai ales, toate pozele, informațiile și articolele despre ce au realizat alții sau cum ar trebui să-mi stabilesc obiective, mă determinau să-mi creez planuri mari, copleșitoare, care mă oboseau numai uitandu-mă peste ele.
Asta până mi-am dat seama ce făceam….
Luna decembrie este o lună încărcată din punct de vedere emoțional. Pe lângă faptul că aveam ocazia să ma întâlnesc cu oameni dragi, simțeam nevoia să închei anul, să visezi că noul an va fi diferit și mă încarcăm cu tot acest entuziasm. În toată această emoție îmi făceam promisiuni că noul an va fi și mai bun, mai diferit, că voi lupta pentru obiectivele mele.
Dar, de cele mai multe ori, mă trezeam în luna februarie descurajată sau chiar abandonând obiectivele. De ce făceam asta? Pentru că în lumina emoțiilor, îmi stabileam obiective nerealiste și îmi asumam mai mult din ce trebuie și puțin din ce doream.
Și când mi-am asumat din ce doream, nu am trecut la acțiune, ci am lăsat obiectivele într-o zonă de dorință.
De aceea recomand ca obiectivele să fie definite în luna ianuarie, când lucrurile sunt mai așezate și iți poți stabili obiectivele realiste și ușor de atins. Am încercat asta în 2021 și toate obiectivele mele au fost atinse. Pentru 2022 urmez același principiu și un nou proces pe care l-am încercat din septembrie și a dat rezultate.
Luna ianuarie este o lună mult mai propice pentru setarea obiectivelor, iată de ce:

1. Setarea obiectivelor va fi mai realista.
Luna decembrie este o lună care te îmbie la visare și atunci investești multe resurse de bani, timp, efort etc. E și normal, pentru că suntem efectiv bombardați cu mesaje care ne determină să consumăm mai mult. Toate aceste lucruri trezesc unele emoții în noi. Chiar dacă nu ești pe deplin conștientă de ele, unele mesaje sunt destinate spre a-ți vinde lucruri. Pentru că acest lucru să reușească iți spun cât de nefericită este viața ta fară acel lucru în ea și dacă îl vei cumpăra vei și mai fericită. Alte emoții au legătură cu viață perfectă afișată pe social media, cu întâlnirile dintre familie și prieteni și chiar cu gândurile tale, poveștile pe care ți le spui. Dacă aceste gânduri provoacă suferință, atunci când iți vei face setarea obiectivelor vei dori să visezi frumos pentru a reveni în zona de confort.
În luna ianuarie, tot acest zgomot este mult redus și te vei conecta mai mult la nevoile tale. Setarea obiectivelor va fi dintr-o zonă realistă, care servește scopurilor tale.
2. Îți acorzi mai mult timp.
În această luna ai mai mult timp să te ocupi de astfel de lucruri pentru că e mai puțin aglomerată. Ai entuziasmul propice începutului, dar, în același timp, ai și relaxarea că ceea ce vei stabili că obiectiv are mai multe șanse să se întâmple
3. Îți vei doza mai bine efortul.
Vei ști mult mai clar care este efortul pe care dorești să-l faci, cât de mult iți poți asuma. De regulă, în decembrie funcționăm foarte mult pe adrenalină și atunci când ne estimăm efortul avem tendința să exagerăm. În luna ianuarie, ne vom aminti oboseala din lună decembrie și ne vom tempera mult. Dacă ai și o metodă de a-ți garanta rezultate și mai bine.
3 reguli pentru setarea obiectivelor care te vor ajut
Pentru a-ți îndeplini obiectivele, totuși, trebuie să știi cum să le stabilești. Nu poți spune pur și simplu „Vreau” și să te aștepți să se întâmple. Stabilirea obiectivelor este un proces care începe cu o analiză atentă a ceea ce dorești să realizezi și se termină cu efortul de a face sarcinile propriu-zise.
1. Stabilește-ți obiective care să te motiveze
Când îți stabileșți obiective, este important ca acestea să te motiveze: asta înseamnă să te asiguri că sunt importante pentru tine și că există valoare în realizarea lor. Dacă interesul tău asupra obiectivelor scade sau ele devin irelevante, atunci șansele de la lucra la realizarea lor devin mici. Motivația este cheia atingerii obiectivelor.
Atingerea obiectivului necesită angajament, așa că pentru a maximiza probabilitatea de succes, trebuie să simți un sentiment de urgență și să ai o atitudine „trebuie să fac asta”.
2. Fă-ți un plan de acțiune
Acest pas este adesea ratat în procesul de stabilire a obiectivelor. Te concentrezi atât de mult pe rezultat, încât uiți să planifici toți pașii necesari pe parcurs.
Scriind pașii individuali și uitandu-te la progresul tău te va motiva să continui (mai ales în situațiile dificile) Acest lucru este important mai ales dacă obiectivul tău este mare și solicitant, sau pe termen lung.
3. Scrie-ți obiectivul
Atunci când îți scrii obiectivul nu ai nicio scuză să uiți de asta. Folosește acțiunea și nu dorință.
De exemplu: Voi slăbi 5 kg, în loc de îmi doresc să slăbesc 5 kg. Setarea obiectivului astfel are putere și te poți „vizualiza” făcând acel lucru, a doua este doar visare și îți oferă o scuză dacă ești distras de la el.
Dacă ai nevoie de sprijinul meu în stabilirea de obiective lasă-mi un mesaj.