Cele mai importante Competențe de Managementul Timpului

blank

Competențe Managementul Timpului

Tocmai ai ieșit dintr-o ședință în care managerul tău ți-a reproșat că ai întârziat cu câteva lucruri importante. Și probabil, în timpul discuției ți-ai amintit de cate ori ai stat peste program, cât de mult te-ai stresat legat de serviciu chiar și în timpul liber și cum ești mereu în întârziere pentru evenimentele cu familia ta. 

Te întorci la birou și te uiți la lista lungă de To do-uri și îți dai seama că mangerul tău are dreptate, că uitandu-te pe listă ai realizat puține lucruri, dar efortul pe care l-ai depus a fost enorm. Și totuși ce lipsește?

Atunci când vine vorba de timp toți primim în mod egal aceleași 24 de ore. De ce unii oameni par să obțină mai mult cu timpul lor decât alții? Răspunsul: competentele de managementul timpuluii

Competențele de managementul timpului te ajută să lucrezi mai inteligent, nu mai greu, pentru a face ceea ce este relevant în mai puțin timp – chiar și atunci când ai presiune și termene limită strânse. 

Managementul timpului – Cateva beneficii de gestionare eficienta:

>> Îți crești productivitatea și devii mult mai eficient

>> Îți vei atinge rezultatele mai rapid cu mai puține resurse, iar reputația ta profesională va crește

>> Te vei stresa mai puțin

>> Îți crești șansa de promovare în cadrul companiei

>> Îți vei atinge mai multe obiective atât pe plan personal cât și profesional

Managementul timpului este un comportament și pentru ca el să apară e nevoie să ai o intenție în acest sens. Fară a-ți propune în mod intenționat să-ți gestionezi mai bine timpul, acest lucru nu se va întâmpla de la sine. 

Și știu poate te întrebi cum faci să-ți dezvolte competențe de managentul timpul atunci când apare intenția. Pentru acest lucru ai nevoie de 3 condiții:

1. Modul tău de percepție – Ai o concepție pozitivă despre managementul timpului și îi înțelegi beneficiile. Crezi că managementul timpulu are sens și te ajuta în viață profesională și personală.

2. Părerile celor din jur – Colegii și prietenii tăi consideră că managementul timpului este util.

3. Percepția controlului asupra propriului comportament – Folosesti competențele de managementul timpului în favoarea ta pentru a-ți atinge obiectivele.

După ce ai stabilit intenția asigură-te că ai aceste resurse pentru a dezvolta competențe de Managementul timpului:

>> Informații și abilitați – ex. Știi cum să-ți stabilești prioritatile legate de obiectivele sau sarcinile tale.

>> Sfera de influență percepută – ex. Știi că ești responsabil de timpul tău și tu decizi cum îl folosești.

>> Autodisciplină și voință – ex. Te ocupi de sarcinile cele mai importante imediat, indiferent de distrageri .

>> Obiceiuri – ex. Îți dezvolți cele mai eficiente obiceiuri pentru a-ți atinge obiectivele.

Câteva sfaturi pentru a gestiona mai bine timpul:

blank
Competente Managementul Timpului

Prioritizare

Nu toate lucrurile sunt urgente sau importante pentru tine. De cele mai multe ori urgențele altora devin urgențele tale. Poți obține mai multe rezultate doar când decizi să-ți dedici timpul lucrurilor potrivite.

Dar de unde știi care sunt acele lucruri?

Matricea Urgent/Important a lui Eisenhower este o modalitate de a face distincția între solicitări, astfel încât să le prioritizezi cu adevărat pe cele importante pentru tine.

Sfat de la Brian Tracy: la sfârșitul programului de lucru notează-ți sarcinile pentru ziua următoare, astfel vei dormi mai bine (nu te îngrijorezi că vei uita ceva), iar subconștientul tău lucrează la răspunsuri și soluții, astfel dimineața te trezești cu idei noi și poți începe munca mai motivat. Prioritizeaza primele 3 sarcini și începe să lucrezi la prima până când o termini.

Programare

Poate știi ce trebuie să faci, dar când ar trebui să o faci? Timpul este totul. Sarcinile/activitățile pe care le programezi au șanse mai mari de a se întâmpla. Dacă te lupți cu procrastinarea. Îți las aici un video gratuit despre procrastinare.

Recomandarea este să rezolvi sarcinile grele/complexe prima dată pentru a-ți crește eficiența. De multe ori fix aceste sarcini sunt cele pe care le evitam.

Stabilirea obiectivelor

67% din oamenii de succes au obiective scrise.

Ce obiectiv ți-ai setat pentru anul acesta?

Obiectivul e o dorință cu termen limită și strategie bună. Distinge între dorințele vagi și obiectivele clare și încercă să le formulezi pe principiul S.M.A.R.T Specifice, Măsurabile, Acceptate (care motivează), Realiste și cu Termen limită.

În acest demers ajută să-ți cunoști obiectivele pe termen scurt și cele pe termen lung.

Metoda pe care o predau eu pentru a dezvolta competențe de Managementul Timpului

Timpul propriu-zis nu poate fi gestionat, este vorba despre o formă de gestionare a propriei persoane.

Managementul timpului este o combinație între 4 dimensiuni:

  • Evaluarea timpului – Cum evaluezi utilizarea timpului tău? Fii conștient de utilizarea timpului tău, și să accepți sarcini și responsabilități în conformitate cu capacitățile tale.
  • Planificare – Cum planifici utilizarea timpului tău? Stabilește obiective și prioritizează-le precum și sarcinile pt a atinge obiectivele și alocă timp pentru atingerea lor.
  • Implementare – Cum utilizezi timpul tău? Influențează executarea planului, prin înlăturarea/prevenirea distragerilor și întreruperilor din mediul tău.
  • Monitorizare – Cum observi utilizarea timpului tău? Monitorizează timpul folosit când îndeplinești sarcini și revizuitește-ți planificarea și implementarea.

Chiar și cu cele mai bune intenții și tehnici potrivite, este normal și destul de ușor în timpurile noastre să revii la obiceiuri neproductive de managementul timpului. Amintește-ți că e normal și fii indulgent/ă cu tine.

Dacă ai nevoie de sprjin in gestionarea timpului programează o discuție gratuita 1:1 cu mine.

Ne vedem în curând,

Roxana